לקוח מתעניין מתחום המוזיקה שהתלהב מתיק העבודות שלי, שאל אותי מה הם לדעתי הגוורמים לעיצוב ובניית אתר אינטרנט מוצלח וזה מה שעלה לי בראש:
1. נסיון – אי אפשר לדלג על השלב הזה, אין קיצורי דרך. אני מעצב ובונה אתרים כבר 27 שנה! 10 שנים כשכיר ו-17 כעצמאי, למעשה כמעט מאז שעניין האתרים החל לצבור תאוצה באופן מסחרי וציבורי. אני חי את זה יום יום כבר כמעט מחצית מחיי ורוב חיי הבוגרים. אוהב את זה בכל נימי נפשי ולא במקרה. זו אמנות שימושית שתפורה ככפפה לאופי שלי. אופי שמחפש תמיד יופי ואסתטיקה לצד תקתקנות ופרקטיות. אופי של השתנות מתמדת וכמיהה לריגושים לצד התמכרות לשגרה, וכמובן פריקיות של סיפוקים מיידיים. הקמת אתר ברוב המקרים זה עניין של חודש חצי, חודשיים עד שיש תוצר מוגמר. לעומת נניח פרוייקטים אדריכליים בהם נדרשים חודשים ולפעמים גם שנים עד שמגיעים לתוצאה סופית של המוצר המוגמר.
2. הקשבה ורגישות – בסופו של דבר כל אינטראקציה אישית או מקצועית משמעותית עם הזולת (לקוח. חבר, בן זוג, ילדים), מחייבת הקשבה ורגישות. אני תמיד אומר שזה לא עניין טכני של שליטה כזו או אחרת בתוכנות, זה עניין של רגישות! הקשבה אמיתית ללקוח וזיהוי הצרכים, השאיפות והכמיהות שלו (האישיות והמקצועיות), יביאו תוצאות טובות ברוב המקרים.
3. חריצות היסטרית, כמעט אובססיבית, בשילוב פרפקציוניזם וחתירה לשלמות, לצד התמזגות כמעט סימביוטיות עם הזולת, במקרה שלי עם הלקוח שאני עובד מולו, הן תכונות עם השפעה קריטית על התוצאה הסופית בעבודות שלי.
כשאני עובד על אתר, של כל אחד ושל אמנים ומוזיקאים בפרט, אני נכנס לדמות של הלקוח, מתמזג כל כולי לתוך הדמות. למשך כמה שבועות אני למעשה נהייה הוא. בדומה לשחקן שנכנס לדמות שהוא מגלם במחזה או בסרט.
למשל כשעבדתי על האתר של ארקדי דוכין, הפכתי בתחושה הפנימית שלי לארקדי למשך כמה שבועות התמזגתי כל כולי עם הדמות שלו בסימביוטיות מוחלטת. שמעתי אינספור ראיונות , קראתי כתבות, צפיתי בקליפים והאזנתי שוב ושוב לכל האלבומים. חייתי איתו בראש ובחוויה הפנימית שלי מבוקר עד ערב. ארקדי עצמו אמר לי לא מזמן: ״מעולם לא נתקלתי באיש שרות כל כך חרוץ ואכפתי״.
כך היה כמובן גם עם האתרים של מארק אליהו, דודי לוי, בועז כהן, אילנית, עוזי חיטמן וחיים חפר שעשיתי לאחרונה ולמעשה בכל אתר ועבודה שאני עושה. לא יודע להיות אחרת!