חג הספר העברי – נעמי שמר

חגיגת הספר העברי 2023 מתרחשת בתזמון מעניין במקביל לעליית האתר של נעמי שמר, שהוגדרה בצדק רב לטעמי כמשוררת ומלחינה. נעמי עצמה לדברי ללי הגדירה את עצמה מזמוראית, ביטוי שלא ממש תפס.

תהליך הקמת האתר של נעמי נעשה מול ללי, בתה של נעמי ומנהלת המורשת שלה. התהליך היה מאוד נעים, פרקטי ויצירתי כאחד. סקיצות העיצוב מאד היו אהובות על ידי המשפחה מההתחלה, כולל הדור הצעיר כפי שללי הגדירה, הנכדים לבית משפחת שמר וזה מאוד שימח את שנינו.

הקונספט שעמד מאחורי הקמת האתר היה להגיש לציבור טעימות חשובות ואיכותיות מהשפע האינסופי של נעמי שמר, ולפי התגובות הנפלאות שהאתר מקבל כנראה שהצלחנו במשימה לשמחת כל הצדדים.

מבחינתי האישית התהליך היה נעים מאוד, כייפי ומרגש מהפגישה הראשונה עם ללי (שהגיעה אליי בעקבות עליית האתר של צדי צרפתי לפני כמה שבועות) ועד פרסום האתר בשבוע שעבר. אנקדוטה קטנה, רק בפגישה הראשונה ללי קישרה שאני הוא המעצב שעיצב ובנה לפני חמש שנים את האתר של אחיה, המוזיקאי אריאל הורוביץ.

 

ולפני לסיום שאלון עם ללי (בשם נעמי) על כתיבה וספרים:

הספר האחרןן שנעמי שמר הוציאה?
הספר האחרון הוא "סימני דרך – 121 שירים נבחרים", שהיא הספיקה לערוך ולהגיה בשנה האחרונה לחייה.

ספרים אהובים על נעמי?
היא אהבה לקרוא ביוגרפיות, קראה במקור את שייקספיר, דנטה ופרוסט, אבל גם עיתונים בשלל שפות. בחנות העיתונים השכונתית הזמינו לה במיוחד את העיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה" (בעל החנות מזכיר זאת עד היום). מצאתי אוטוביוגרפיה קצרה שהיא כתבה על עצמה, ושם הזכירה את התנ"ך כספר החשוב של חייה.

סופר או משורר אהוב עליה במיוחד?
שייך לשאלה הקודמת. המשוררים שהיא הלחינה: נתן אלתרמן, רחל המשוררת, לאה גולדברג, שאול טשרניחובסקי, ויליאם שייקספיר, וולט ויטמן.

הספר המקיף ביותר עליה?
הביוגרפיה שכתב מוטי זעירא, "על הדבש ועל העוקץ". הוא הצליח להקיף את הדמות המורכבת והצבעונית שלה.

https://naomi-shemer.co.il